Asijský zeleninový vývar

Počet osob:   5

Doba přípravy:   20 minut

Ingredience:

1500 ml vody

200 g mrkve

250 g sójových výhonků

15 g sušených hub

2 lžíce nastrouhaného zázvoru nebo lžička mletého

2 lžíce suchého sherry nebo vermutu

2 lžíce oleje

sůl

Postup  :

Sušené houby namočíme na 15 minut do vlažné vody, potom je scedíme a jemně pokrájíme. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Do hrnce dáme olej, zahřejeme a krátce osmahneme zázvor. Přidáme očištěné sójové výhonky a orestujeme. Vmícháme mrkev, houby, podlijeme vínem, mírně osolíme a 2 minuty podusíme. Poté zalijeme vodou a 45 minut na nízkém plameni vaříme. Vývar přecedíme přes čisté plátno. Necháme vychladnout a uložíme do ledničky. Tento vývar můžeme použít jako základ mnoha jiných polévek i omáček.