Asijský zeleninový vývar
Počet osob: 5
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:
1500 ml vody
200 g mrkve
250 g sójových výhonků
15 g sušených hub
2 lžíce nastrouhaného zázvoru nebo lžička mletého
2 lžíce suchého sherry nebo vermutu
2 lžíce oleje
sůl
Postup :
Sušené houby namočíme na 15 minut do vlažné vody, potom je scedíme a jemně pokrájíme. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Do hrnce dáme olej, zahřejeme a krátce osmahneme zázvor. Přidáme očištěné sójové výhonky a orestujeme. Vmícháme mrkev, houby, podlijeme vínem, mírně osolíme a 2 minuty podusíme. Poté zalijeme vodou a 45 minut na nízkém plameni vaříme. Vývar přecedíme přes čisté plátno. Necháme vychladnout a uložíme do ledničky. Tento vývar můžeme použít jako základ mnoha jiných polévek i omáček.