12. Kořeněná káva
Doba přípravy : 20 minut
Suroviny :
•600 ml voda
•skořice (celá)
•8 hřebíček
•4 kuličky nové koření
•4 proužky pomerančové kůry
•6 lžíce cukr (hnědý)
•150 ml smetana (ke šlehání)
•4 lžíce hrubě mletý kávy
•1/2 lžička skořice
Postup přípravy :
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme skořici, nové koření, hřebíček, pomerančovou kůru a cukr. Přivedeme k varu a odstavíme z ohně. Z vody odstraníme všechno koření, pomerančovou kůru osušíme a na pánvi ji nasucho opečeme dokřupava a odložíme na ozdobení.
Do sladké okořeněné vody nasypeme mletou kávu a přivedeme ji k varu. Jakmile vzkypí, slijeme ji přes sítko do sklenic a ozdobíme kopečkem dotuha ušlehané smetany. Povrch lehce poprášíme skořicí a ozdobíme proužkem pomerančové kůry.