Balkánské kuře
Doba přípravy : 140 minut
Suroviny :
•800 g brambory
•1 lžíce olej
•sůl
•pepř
•4 kuřecí stehna
•2 kuřecí prsa
•sůl
•pepř
•2 lžička sladké mletá paprika
•3 cibule
•400 g rajčata
•200 g sýr (balkánský)
•100 g sýr (eidam)
•250 ml smetana (na šlehání)
Postup přípravy :
Brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Kuřecí maso omyjeme a osušíme. Pekáč lehce vymažeme olejem a naskládáme do něj plátky brambor, které osolíme, opepříme a posypeme polovinou kroužků cibule. Na brambory rozložíme kuřecí stehna a prsa, lehce osolíme a poprášíme mletou sladkou paprikou.
Nepatrně podlijeme a v troubě předehřáté na 150 °C zvolna pečeme asi hodinu. Potom pekáč vytáhneme z trouby, na kuře navrstvíme zbylou cibuli, plátky rajčat a na kostky pokrájený eidam a balkánský sýr. Vše zalijeme šlehačkou a pečeme ještě další hodinu, dokud kuře nezezlátne.